Problém s neobmedzenou slobodou ľudí

20. novembra 2014, titus, Nezaradené

Výraz sloboda sa môže vzťahovať na možnosť slobodne sa rozhodovať alebo prejaviť voľnosť, ako napríklad v spojení sloboda myslenia a vyjadrovania sa. Môže znamenať nezávislosť národa alebo štátu. Alebo jednoducho čas bezstarostnosi a voľnosti pohybu alebo mnoho iných foriem v živote človeka a ľudí všeobecne. Ale niektorí pod slovom sloboda majú pedstavu o neobmedzenej slobode myslenia, reči alebo skutkov. No je neobmedzená sloboda praktická?

Môže to byť príťažlivá myšlienka, hlavne pre mladých ľudí. Lenže bolo by praktické, aby mal každý takú slobodu, aby si robil, čo chce? Napríklad predstav si mesto, kde nie sú žiadne dopravné zákony, kde vodiči nemajú vodičské preukazy a ani nemusia robiť skúšky, kde môžu jazdiť ako chcú, bez obmedzenia rýchlosti, bez značiek, seaforov, bez prechodov pre chodcov. Ktorý rozumný človek by si žiadal takú slobodu v neobmedzenom zmysle?

A to je len jeden príklad slobody človeka v tomto zložitom svete! Určite taká sloboda by viedla nielen ku zmätku a chaosu, ale aj ku katastrofálnym následkom! To potom znamená, že tak ako dopravné predpisy pre vodičov áut, lietadiel a iných dopravných prostriedkov ľudí do určitej miery obmedzujú, v konečnom dôsledku také zákony ich chránia pred nebezpečenstvami života. Pravda je taká, že ľudstvo potrebuje určité pravidlá a zákony, vrátane morálnych, ale aj duchovných, ktoré sú konzistentné a rozumné. Kto nám ich dá na ceste životom?