Ako sa zbaviť nenávisti v živote

8. novembra 2014, titus, Nezaradené

Nenávisť v ľudskej spoločnosti, ktorá mimochodom je mmedzi nami už od samého začiatku, má nespočetné množstvo foriem a odtieňov, ktoré nie je možné ich všetky vymenovať, pretože s narastajúcim časom sa ich počet zväčšuje. Predsa len, jeden spisovateľ sa ich pokúsil zhrnúť nasledujúcimi slovami:

´Je nenávisť, ktorá sa bojí, a nenávisť, ktorá iba opovrhuje. Existuje nenávisť, ktorá vyjadruje moc, a nenávisť, ktorá pochádza z bezmocnosti. Je pomsta a je nenávisť, ktorá pramení zo závisti. Je nenávisť utláčateľa a nenávisť obete. Je nenávisť, ktorá pomaly vrie, a nenávisť, ktorá chladne. Je nenávisť, ktorá vybuchuje, a nenávisť, ktorá nikdy nevzplanie´.

Existujú ekonomické a sociálne príčiny nenávisti. Ale potom existujú silné predsudky jednej skupiny ľudí proti druhej. Je možné vykoreniť nenávisť, ale to potrebuje zmenu postoja človeka alebo skupín ľudí. Zahraničná spravodajkyňa Johanna McGearyová to vysvetlila takto:´Skutočná zmena môže nastať iba z vôle ľudí, ktorých sa to týka´.

Jeden staroveký mudrc, v súlade s názorom najväčšieho muža, ktorý kedy žil medzi ľuďmi, to vysvetlil tými slovami: ´Nenávisť, tá podnecuje k sporom, ale úprimná láska prikrýva dokonca všetky priestupky´. Ale ak sa chceme tešiť zo života už dnes, potom potrebujeme prekonať nenávisť, ktorá je často výsledkom neznalosti zmyslu života!