Založ si blog

Ako sa zbaviť nenávisti v živote

Nenávisť v ľudskej spoločnosti, ktorá mimochodom je mmedzi nami už od samého začiatku, má nespočetné množstvo foriem a odtieňov, ktoré nie je možné ich všetky vymenovať, pretože s narastajúcim časom sa ich počet zväčšuje. Predsa len, jeden spisovateľ sa ich pokúsil zhrnúť nasledujúcimi slovami:

´Je nenávisť, ktorá sa bojí, a nenávisť, ktorá iba opovrhuje. Existuje nenávisť, ktorá vyjadruje moc, a nenávisť, ktorá pochádza z bezmocnosti. Je pomsta a je nenávisť, ktorá pramení zo závisti. Je nenávisť utláčateľa a nenávisť obete. Je nenávisť, ktorá pomaly vrie, a nenávisť, ktorá chladne. Je nenávisť, ktorá vybuchuje, a nenávisť, ktorá nikdy nevzplanie´.

Existujú ekonomické a sociálne príčiny nenávisti. Ale potom existujú silné predsudky jednej skupiny ľudí proti druhej. Je možné vykoreniť nenávisť, ale to potrebuje zmenu postoja človeka alebo skupín ľudí. Zahraničná spravodajkyňa Johanna McGearyová to vysvetlila takto:´Skutočná zmena môže nastať iba z vôle ľudí, ktorých sa to týka´.

Jeden staroveký mudrc, v súlade s názorom najväčšieho muža, ktorý kedy žil medzi ľuďmi, to vysvetlil tými slovami: ´Nenávisť, tá podnecuje k sporom, ale úprimná láska prikrýva dokonca všetky priestupky´. Ale ak sa chceme tešiť zo života už dnes, potom potrebujeme prekonať nenávisť, ktorá je často výsledkom neznalosti zmyslu života!

Môže veda nahradiť Bibliu?

02.06.2015

Niektorí významní vedci pracujú a skúmajú, aby dokázali, že vedecké dôkazy poukazujú na neexistenciu Boha. Alebo že majú, či hromadia dôkazy proti existencii Stvoriteľa. Istý profesor tvrdí, že chýbajú fakty o Bohu, ktorý zohráva dôležitú úlohu vo vesmíre. Ale opýtajme sa: Pozná veda všetko okolo nás na to, aby mohla robiť takéto závery? Astronóm M. Rees z [...]

Úžasne presná organizácia v stvorení

31.05.2015

Dnes viac a viac ľudí sa zdráha pripojiť sa k nejakej, hociakej náboženskej organizácii. Ale biblický text nám zjavuje, že Stvoriteľ má všetko precízne zorganizované. Hmotný vesmír, jeho verní duchovní tvorovia a jeho ctitelia v minulosti i dnes. Zoberme si ako príklad z pozemského organického stvorenia kvasinkovú bunku. Vedci, ktorí ju študujú, ju považujú za [...]

Sme uväznení v nespravodlivom systéme

30.05.2015

Ak by sme robili čokoľvek v záujme zmeny našej situácie ako väzni v tomto nespravodlivom systéme, nikdy nedokážeme odstrániť nedokonalosť a jej zdroj, koreňom všetkého utrpenia! Ak sa však opýtame: ´Prečo ale Stvoriteľ nepoužil svoju neobmedzenú moc na odstránenie zla?´ Možno sa to zdá byť jednoduché riešenie, ale použitie moci vyvoláva vážne otázky! V [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 596132x
Priemerná čítanosť článkov: 4927x

Autor blogu

Kategórie